Több mint 12 éve nem volt ilyen az élvonalban!

A labdarúgó NB I 3. fordulója után így fest a tabella élmezőnye: 1. Ferencváros, 2. Újpest, 3. Bp. Honvéd – azaz jelenleg kizárólag fővárosi csapatok állnak a dobogón. Néhány évtizeddel ezelőtt ez – mondhatni – természetes „állapot” volt, az utóbbi években azonban változott a helyzet. Megnéztük, mikor fordult elő hasonló eset – nos, nem mostanában…

Két-három évtizeddel ezelőtt gyakori volt, hogy a fővárosi csapatok kisajátították maguknak a dobogót. Még a kilencvenes évek második felére is a budapesti együttesek fölénye volt jellemző, az 1995 és 1999 között rendezett négy bajnokság mindegyikében csakis fővárosiak végeztek az első három helyen.

Aztán változott a helyzet, előbb a Dunaferr, majd a ZTE erősödött meg, aztán jött a DVSC hegemóniája, valamint a Videoton és a Győr is élcsapat (sőt bajnok) lett – miközben a nagy múltú pesti együttesek visszaestek.

Ezért érdemel most külön említést az, hogy jelenleg három fővárosi gárda áll a tabella első három helyén. Egészen 2003 májusáig kell visszalapoznunk az évkönyvekben ahhoz, hogy hasonló esetre leljünk: a 2002–2003-as kiírás 30. fordulója után a Ferencváros állt az élen, az MTK volt a második, az Újpest a harmadik.

Két forduló volt még hátra az akkor is tizenkét csapatos bajnokságból, a következő körben a Debrecen legyőzte a lila-fehéreket, így megelőzte a táblázaton, míg az utolsó fordulóban az MTK 1–0-ra nyert Újpesten, a Loki 0–0-t játszott a Fradi otthonában – így a Megyeri úton az MTK ünnepelhetett bajnoki címet, az Üllői úton pedig botrányos körülmények között (Szentes Lázár hátba rúgása, játékosok megütése, kukadobálás...) ért véget az FTC–DVSC találkozó.

2003 tavasza óta a mostani hétvégéig egyszer sem fordult elő, hogy valamelyik bajnoki forduló után kizárólag fővárosi csapatok álltak volna a dobogón. A 2007–2008-as szezon 1. fordulójában majdnem ilyen esettel találkoztunk, a rajton a REAC-ot 3–0-ra legyőző Honvéd állt az első, a Siófokon 4–2-re diadalmaskodó Újpest a második helyen, és a harmadikon is volt fővárosi csapat, csak nem egyedül: a Tatabányát 3–1-re megverő Vasas holtversenyben állt a Paksot szintén 3–1-re legyőző ZTE-vel.

Így fest az NB1 mezőnye most:

(Forrás: nso.hu)

Címkék: NB1, tabella
https://fradifigyelo.blogstar.hu/./pages/fradifigyelo/contents/blog/19612/pics/lead_800x600.jpg
NB1,tabella
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?