28! - Bajnokok klubja (4.rész)

1907. Ebben az évben kezdett kialakulni az a klassziscsapat, amely világszinten is elismertté vált. Természetesen a célig vezető út sosem zökkenőmentes.

Ezt az állítást hamar igazolta a nyitófordulóban elszenvedett vereség, a BTC 4:2-re verte meg az FTC-t. Eközben a címvédő MTK-t a MAC tréfálta meg. A keretben csak kisebb változások történtek, Iványi, Schaschek és Scheibel távoztak, míg Gerstl, Janisch, Sábián, Kucsera és Tokárszky érkeztek. Kucsera később meghatározó eleme lett a csapatnak.

A félresikerült bajnoki rajt után parádés folytatás következett. Öt mérkőzés, öt győzelem. A Typhographia csapata megint könnyű ellenfélnek bizonyult, a fiúk tizenkét gólt rámoltak be nekik. Az MTK ellen pedig egy dicséretes 4:2-t játszottunk. Weisz Ferenc pedig ezen a meccsen húzta magára százötvenedszerre a mezünket, a Nemzeti Sport így emlékezett meg erről: 

Weisz Ferenc szép és sportszempontból nagy értékű sikert ünnepelt. Midőn az FTC-MTK mérkőzés után meleg ovációban részesítette az FTC vezetősége a kiváló képességű csatárt ból az alkalomból, hogy 150-szer játszott az első csapatban.

Az őszi idényben játék nélküli két pontot szereztünk az UTE ellen, nemzetközi szinten három mérkőzést játszottunk (Wiener SC – 5:1, Germania – 5:1, Vienna – 3:1).

Tavasszal azonban komolyabb próbatétel elé került a csapat, hiszen 17 díjmérkőzést kellett játszaniuk, mert a bajnokság mellett a Challenge Cup, a Corinthian-díj, az Ezüstlabda, a Kolozsvári-serleg, valamint a Húsvéti serleg elhódításáért is küzdöttek még.

Február közepén a BAK ellen 4:0-val kezdtünk, a Typhographia ellen most csak 2:1-et játszottunk, a BTC ellen pedig 3:0-ra nyertünk. A két rangadón, az MTK és a MAC ellen ismét nyertünk, 1:0 és 5:1 (Schlosser mesternégyes) arányban. Ezek a meccsek vezették fel az FTC 100. bajnoki szereplését. A mérkőzés ellenfele pedig pont az UTE volt, kiknek a csapat egyáltalán nem erőlködve is hatot rámolt be. Még két forduló volt hátra, de ez a győzelem bebiztosította az FTC újabb bajnoki serlegét. 

Április közepén a Húsvéti serleg meccsei zajlottak, melynek szintén mi örülhettünk a végén, hiszen 2:1-re legyőztük az MTK-t a fináléban. A számos nemzetközi szereplés után (Germania, Young Boys – döntetlen; Weiner AC, Sunderland – vereség) 5:1-re győzött az FTC a Kolozsvári serleg elődöntőjében, a hazai KASK csapat ellen, de a döntőben a Törekvés bizonyult jobbnak (2:3). Az Ezüstlabda azonban ismét az FTC vitrinjébe került, a MAC elleni döntőn 4:2 lett az eredmény. Bajnokság szempontjából ezt számíthatjuk az első valóban fölényesen megnyert idénynek.

Június 13-án Bécsben megnyerte csapatunk a bécsi labdarúgó vándordíjat, a Challenge Cup-ot, melyet 12 éves történelme alatt mindig osztrák csapat nyert. A döntőben a Weiner SC 2:1-re maradt alul. De a serleggyűjtés nem állt meg, a Corinthian-díj is birtokunkba került, a Törekvés már nem tudott ismét túljárni a fiúk eszén (3:0). Bár októberben játszották le, de még ehhez az idényhez tartozott hivatalosan az országos bajnoki címért vívott mérkőzés, melyet a legjobb vidéki csapat ellen játszottak. FTC – Kassai AC: 11:0!

Az 1908/09. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Weinber II. (15), Bródy (15), Szeitler (15), Schlosser (15), Kucsera (14), Fritz (14), Gorszky (14), Weisz F. (13), Koródy (12), Rumbold (12), Manglitz (11), Gerstl (6), Halász G. (3), Rónai (2), Braun II. (1), Janisch (1), Sábián (1), Tokárszky (1) 

Az 1908/09. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljaiknak száma: Schlosser (30), Koródy (13), Weisz F. (12), Szeitler (7), Kucsera (4), Gorszky (1), Braun II. (1) 

A csapat és a bajnokság legeredményesebb játékosa Schlosser Imre volt (30 találat), így ő örülhetett a magyar gólkirályi címnek.

Címkék: 28, Bajnokok Klubja
https://fradifigyelo.blogstar.hu/./pages/fradifigyelo/contents/blog/19580/pics/lead_800x600.jpg
28,Bajnokok Klubja
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?