Öt érdekesség a Zeljeznicarról

1. Bosnyák vasutasok: A Zeljeznicar szó annyit jelent, mint vasutas. Ebből következtethetünk arra, hogy a csapat alakulásának idején főként vasúti dolgozók alkották az együttest. A szárnyas kerék mai napig is helyet foglal címerükön. Bosznia-Hercegovina egyik, hanem a leghíresebb klubja a Zeljeznicar, amelynek méltán neves a szurkolói csoportja, a Maniacs. 

2. Magyar kötődések: A Zeljo több mérkőzést is játszott magyar csapat ellen. Az 1971-72-es UEFA-kupa 4. fordulójában a Fradi 2-1-re kikapott a bosnyák alakulattól. Ám Szarajevóban bravúros 2-1-es győzelemmel, majd tizenegyespárbajjal továbbjutottak a zöld-fehérek. (Abban az évben az elődöntőig meneteltünk

3. Aréna: A csapat otthona jelenleg tizenkétezres befogadóképességű Grbavica Stadion, amely a boszniai háború során súlyos károkat szenvedett. A 2012-es kemény tél a helyreállított stadiont,azonban újfent tönkre tette. A Grbavica mellett régen egy vasútvonal haladt el. A mozdonyvezetők kürtszóval üdvözölték a csapatot, amikor elrobogtak a pálya mellett - legalábbis így szól a helyi legenda.

A Zeljeznicar az UEFA-nál nem a Grbavica stadiont jelölte meg hazai mérkőzések helyszínéül, hanem az európai meccsek megrendezésére alkalmas szarajevói központi stadiont. (Asim Ferhatovic Hase Stadion) Azonban jelen esetben ez jelentős gondot okozhat, hiszen a bosnyák popzenész Dino Merlin lefoglalta a stadiont a Fradi elleni hazai mérkőzés idejére. 

4. Rekordbajnok:Zeljeznicar egyszeres jugoszláv bajnok, hatszoros boszniai bajnok, ötszörös kupagyőztes. A bajnokságot és a kupát tekintve is a vasutasok hazájuk rekorderei. Az Zeljo nem dúskál jelentős anyagi javakban, a Ferencváros jóval magasabb költségvetésből dolgozhat.

5. A klub büszkeségei:Zeljeznicar három neveltje is játszott a 2014-es világbajnokságon: Edin Dzeko, Edin Visca és Avdija Vrsajevic. A csapat meccsrekordere az 1972-es bajnokcsapat védője, Blagoje Bratic (343 hivatalos mérkőzése). A gólrekorder Dzelaludin Muhamerovic és Josup Bukal (127-127 gól tétmérkőzéseken). Mindhárom klublegenda volt edzője is a Zeljónak.

Címkék: Európa Liga
https://fradifigyelo.blogstar.hu/./pages/fradifigyelo/contents/blog/19358/pics/lead_800x600.jpg
Európa Liga
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?