28! - Bajnokok klubja (2.rész)

1905-re datálható második bajnoki címünk. Külön érdekességnek mondható, hogy ez volt az az év is, mikor az örök rivális Újpest is bekerült az első osztályba, ám ekkortájt még nem ők, nem is az MTK, hanem a Postás számított a legnagyobb vetélytársnak.

A bajnoki címig jutó keret csak kisebb mértékben cserélődött, Láng és Novotny a kevés szereplési lehetőség miatt távoztak, de pótlásuk azért akadt bőven Dobronyi, Ecker, Koródy, Rumbold, Ullerich és Takács D. személyében. Egy mérkőzésen kapott lehetőséget a válogatott Ordódy, aki az 1902-es év játékosa volt.

A bajnokság számunkra az újonnan feljutott Újpest elleni meccsel kezdődött, és bár akkor még senki nem tudta, mennyit is fog ez számítani később, 2:0 arányban nyertük a mérkőzést.

Anno így foglalták össze:

A mérkőzés kielégítette a várakozást, erős, de különösen az I. félidőben igen szép küzdelmet hozott. Különösen szépen játszott mindkét csatársor. Szünet után 10 percig még az UTE bírja a nagy tempót, csakhamar azonban az FTC lesz a helyzet ura, s a 17. és a 23. percekben két goalt lő. Mindkét esetben Braun ügyes játéka juttatta a labdát Weiszhez, aki 35 méterről élesen, védhetetlenül rúgta a labdákat a hálóba.

Meghatározó volt a jó kezdés, az MAC ellen 2:0 arányban, a 33 FC ellen 3:0-ra, majd nemzetközi szinten a Vienna ellen 1:0-ra győzedelmeskedett csapatunk. (Igaz, a Vienna elleni volt az első félbeszakadt nemzetközi mérkőzésünk.) A lendület és az összhang bizonyítéka, hogy a hálónk érintetlen maradt az első négy meccsen.
A tavasz nagy összecsapása az elmúlt két év bajnokai között zajlott, s 2:2-es döntetlen született az FTC és az MTK meccsen. Úgy hírlik, nem állt volna meg kettőnél a Fradi, ha az MTK nem rendelkezik ilyen masszív védelemmel.

Ezután a Postás ellen gól nélküli döntetlen, a Főv. TC-vel szemben 3:0-ás győzelem következett. Az őszi folytatás előtt pedig veretlenül álltunk, ugyanis a MUE (5:2) és a MAFC (14:0!) szintén kikapott tőlünk.

Májusban az Ezüstlabdáért kezdtek harcolni a fiúk, az Újpestet ismét legyőzték, ezúttal 3:0-ra, ám a BTC-vel szemben 3:1-es pofonba szaladtak. A tavasz lezárása pedig a Sparta elleni 3:2-vel lett kerek június közepén. 

A nyár a Fradi fiainak szép emlékeket hozott, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség bordó bársonysapkát adott emlékül a válogatott játékosoknak, a sapkán a szövetség három betűje és az adott játékos válogatottban való bemutatkozásának éve szerepelt. A csapatból Braun, Borbás, Gorszky, Koltai, Pokorny, Manglitz, Berán és Weisz kapott elismerést. A szövetség emellett megígérte, hogy rendezni fogja a bajnoki érmekkel való adósságát és mihamarább kiosztja azokat.

Sajnos Berán a kitüntetés után alig pár héttel egy nyári hadgyakorlaton a fertőzött víztől hastífuszt kapott és 22 évesen elhunyt. 

Bevezették „a hét legjobbja” elismerést, aminek első birtokosa Bródy Sándor volt. Ő lett a csapatkapitány is Berán halála után.

Az ősz beköszöntével ismét a bajnokságra került a hangsúly. Ismét alulmaradt az első fordulóban az UTE (3:1), a Postás ellen viszont csupán egy szolid 1:1-et hoztak össze a fiúk. Na meg hét kapufát!

A MAC elleni 3:1-et a MUE elleni 12:0 követte. Itt érkezett egy kis törés az idényben, a szédületes formában futballozó csapatunk kicsit visszaesett. Weisz egyenlítő gólja kellett a Főv. TC elleni meccsen, nélküle aligha lett volna meg a bajnoki cím. A 33 FC ellen viszont ez sem tudott segíteni, az idény egyetlen vereségét (1:2) itt könyveltük el.

Az utolsó fordulóban a tartalékcsapattal felálló MTK ellen csak egy 0:0-val sikerült elérnünk, plusz a 79. percben Takács úgy buktatta Hoffert, hogy a kék-fehér játékos kartörést szenvedett.A köd miatt a bíró félbeszakította a mérkőzést, amit december 3-án kellett volna pótolni, ám az MTK nem állt ki, így két pont került az FTC-hez. 

A bajnokság végén az FTC 26 ponttal második helyen zárt a 28 ponttal rendelkező Postás mögött.

A Postás ugyanis a bajnokság végén egy meglepő 7:0-s eredményt ért el a Fővárosi TC ellen. A hírek szerint a Postás csapatkapitánya (Bienenstock Lipót) jó állásokat ígért a Főv. TC játékosainak, név szerint Roóz Ernőnek és Rusz Miklósnak. Az MLSZ vizsgálata ezt a szóbeszédet alá is támasztotta, így a három játékost örökös eltiltással büntette, de a mérkőzés eredményét továbbra is hivatalosnak tartotta. Az FTC nem fellebbezett, a Postás játékosai nagy ünneplésbe kezdtek.

Néhány hónappal később az eltiltott Roóz beismerő vallomásában vesztegetéssel vádolta meg a Postás vezetőit, így a mérkőzés eredményét arra változtatták, hogy mindkét csapat vesztesként szerepeljen és az ezzel járó terheket viselje. A Postás terhe a kettő levonás 28 pontjukból, így holtversenyben állt végül az FTC-vel. A Postás ugyan fellebbezett, de nem lett eredménye, így az 1905. évi magyar labdarúgó bajnokságot végül az FTC nyerte meg, köszönhetően a jobb gólarányuknak. 

Az 1905. évi szezonbeli bajnoki mérkőzéseken pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Lissauer (15), Gorszky (15), Fritz (14), Weisz (14), Braun (13), Takács D. (13), Bródy (11), Pákay (11), Manglitz (9), Deutsch (8), Koródy (8), Berán (7) , Ullerich (7), Pokorny (6), Kovács G. (6), Scheibel (5), Ecker (1), Dobronyi (1), Rumbold (1)

Az 1905. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Weisz (16), Koródy (10), Pákay (6), Berán (6), Takács D. (5), Braun (4), Kovács G. (3), Pokorny (2), Lissauer (1), Deutsch (1) 

A csapat legeredményesebb játékosa Weisz Ferenc volt 16 találattal, a gólkirályi címet ismét az MTK játékosa, Károly Jenő nyerte el (23 találattal). Az év játékosa Bodor Ödön (Postás) lett.

Az előző Bajnokok klubja részt itt nézheti meg.

Címkék: 28, Bajnokok Klubja
https://fradifigyelo.blogstar.hu/./pages/fradifigyelo/contents/blog/13868/pics/lead_800x600.jpg
28,Bajnokok Klubja
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?