Ünneplés az 50 éves VVK győzelem alkalmából

Az 1964/65-ös szezonban labdarúgó-csapatunk a Vásárvárosok Kupája küzdelmeiben vett részt, amely a mai Európa Liga elődjének tekinthető. Hat párharc megnyerése után pedig a trófea is a Fradié lett!

Az első körben a csehszlovák ZJS Brnót, majd az osztrák Wiener SC-t ejtették ki. Ezután az AS Romával szemben kettős győzelemmel jutottak tovább, s a negyeddöntőben az Athletic Bilbaót mindent eldöntő harmadik csatában búcsúztatták. Hasonlóan alakult a Manchester United elleni elődöntő is, amelynek harmadik felvonásán a Népstadionban Karába és Fenyvesi góljával nyert a Ferencváros. A döntőt a Juventus ellen 25 ezer szurkoló előtt Fenyvesi döntötte el. 

VVK-döntő, 1965. június 23.
Ferencváros–Juventus 1-0 (0-0)

Stadio Comunale, 25 000 néző
Játékvezető: Gottfried Dienst (svájci)
FTC: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi. Edző: Mészáros József
Juventus: Anzolin – Gori, Castano, Sarti – Bercellino, Leoncini - Stachini, del Sol, Combin, Mazzia, Menichelli. Edző: Heriberto Herrera
Gólszerző: Fenyvesi (74.)

Június 23-án, kedden egész nap az 1965-ös VVK-győztes csapat előtt tiszteleg a Ferencvárosi Torna Club. Ennek alkalmából gyűltek össze a jeles nap ötvenedik évfordulójára a korábbi játékosok, klubvezetők, szurkolók, tisztelők, barátok és családtagok a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban, ahol mától az időszaki kiállítás témája – a rendes tárlat mellett – a Vásárvárosok Kupáján bemutatott történelmi menetelés lesz. 

Az eseményen a Juventus és a Ferencvárosi Torna Club közösen ünnepelt, hiszen a korábbi magyar játékosok mellett ott volt a döntőn kezdőként pályára lépett Giancarlo Bercellino, Bruno Mazzia és Gino Stacchini, míg a torinói klubot az utánpótlás ágazat vezetője, Stefano Braghin tisztelte meg.

Az időszaki tárlat megnyitása előtt a döntő egyetlen találatát szerző Fenyvesi Máté árulta el a történelmi gól hátterét:

– Mivel Flóri nagyon jól fejelt, és különösen a jobbról érkező beadásokat juttatta remekül a hálóba, ezért folyamatosan kilökdösték a labda alól – idézte vissza a „Tüske” becenévre hallgató korábbi kiválóság. – Flórira a Juventus védői is különösen odafigyeltek, folyamatosan lökdösték, ezért megbeszéltük, hogy a jobb oldali beadásokra mindig érkezem én is. Vagy harmincszor feleslegesen futottam már fel, amikor egyszer Novák Dezső remek beadását a hálóba tudtam fejelni. Persze Flórit most is meglökték, ő nem is nézett hátra, ment reklamálni a bíróhoz, de Rákosi Gyula leleményessége megmentette. Lefogta, és azt mondta neki, ne törődj vele, a „Fenyő” befejelte. Azt felelte: akkor jól van, akkor kezdjenek újra.

A Ferencváros, a magyar labdarúgás és az egyetemes világfutball rajongói számára kihagyhatatlan ez a tárlat, hiszen egy olyan sikerre fókuszál, ami unikumnak számít a trófeákban egyébként nem szegényes hazai futballtörténelemben.

(forrás: fradi.hu)

https://fradifigyelo.blogstar.hu/./pages/fradifigyelo/contents/blog/13776/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?