28! - Bajnokok klubja (1.rész)

Ebben a rovatban a kedvenc csapatunk 28 bajnoki címét fogom bemutatni az elsőtől a huszonnyolcadikig. Remélhetőleg jövőre bővíthetem a rovatot egy újabb felejthetetlen élménybeszámolóval.

1900-at írunk, amikor is megrendezték az első bajnoki mérkőzést Magyarországon, amelyet a Ferencváros és a Budapesti TC vívhatott. Ezt azonban az akkori MLSZ nem fogadta el hivatalos mérkőzésnek. Így hát első hivatalos meccs még váratott magára. Április 21-én játszották tehát a várva várt mérkőzést, amelyet a Fradi a MUE ellen játszott és elveszített 5-3-ra. A zöld-fehérek első bajnoki gólját a mindössze 17 éves Borbás Gáspár szerezte. Az első két szezon nem hozott komolyabb sikereket, habár már a nemzetközi porondon is bemutatkozott a csapat. Itt szenvedte el történelme legnagyobb vereségét az Oxford FC ellen. 16-0-ás zakóval mentek zuhanyozni a fiúk. Minden kezdet nehéz – azt mondják a nagyok. Hát nekünk sem ment minden zökkenőmentesen. Azonban elérkezett a harmadik szezon és – lelövöm a poént – vele együtt az első bajnoki címűnk is.

Az előző - 1902-es - évhez képest 3 csapattal bővült a bajnokság mezőnye. Így már nyolc csapat küzdhetett a bajnoki cím elnyeréséért. Újoncként került a mezőnyben a mai napig is óriási riválisnak számító MTK.  A szezon első mérkőzését a Postás ellen játszottuk, amely 1-1-es döntetlent hozott. A következő forduló meghozta a várva várt győzelmet is, amelyet a 33 FC ellen arattunk. Az akkor még nem Örökrangadónak nevezett, de mégis erős ellenfélnek ígérkező MTK-t fogadta csapatunk a harmadik körben. A szoros meccsen 3-1-re győzött a Fradi Braun duplájával és Kovács góljával.  Az összecsapást a Csömöri úti pályán rendezték, amelyre meglehetősen kevesen látogattak el. Ennek legfőbb okai a szélsőséges időjárási viszonyok lehettek, ugyanis egy archív feljegyzésben azt lehetett olvasni, hogy a Ferencváros az első félidőben jelentősen megküzdött a széllel, hogy a Testgyakorlók térfelén tartsa a labdát.

Győzelem győzelmet követett, majd eljött a címvédő BTC elleni mérkőzés. Az elmúlt két évben veretlen csapat most is a 100%-os teljesítményre törekedett, amit a Fradi sajnos nem szakított meg, azonban az újonc MTK megtette ezt helyettünk is.

Csapatunk kvalifikálta magát a nemzetközi Challenge Cupra, amelyben az elődöntőig jutott és a későbbi győztes Wiener AC ellen vérzett el. Az utolsó tavaszi bajnokin viszont a Törekvésre mért lesújtó győzelmet amellyel, egy ponttal megelőzve BTC-t, tavaszi elsőként ment a pihenőre.

A folytatásban legyőztük az osztrák Cricketer csapatát 2-1-re, akiktől mindkét évben kikaptunk. Ezután októberben következett a BTC elleni rangadó. A mérkőzés a Fradi számára kedvezőtlenül alakult, a zöld-fehérek 2-1-re kaptak ki. A meccset jelentősen befolyásolta néhány vitatható bírói ítélet is. A sporttárs az érvényes gól megadása helyett inkább tizenegyest ítélt csapatunknak, amely kimaradt.

„…Újvári nyakon ragadta a kitörő Lissauert, mire az FTC fedezete pofon vágta a BTC védőjét. A játékvezető kiállította mindkét játékost 5 percre …”

A soron következő mérkőzésen 14-0-ra verte csapatunk a Törekvést, amely szezoncsúcsnak számított, azonban az MTK-val osztoztunk kellett a sikerben, ugyanis ők is ugyanilyen arányban győzték le a Törekvést. Az elkövetkezendő 4 bajnokin 100%-osak voltunk, majd az utolsó fordulóban az MTK legyőzésével (3-0) biztosítottuk be az első bajnoki címünket.

Közben a BTC törekedett zöld asztalnál megnyerni a bajnokságot. A Budapesti TC megóvta a Fradi, 33 FC ellen vívott mérkőzését, mire csapatunk szintén megóvta a BTC, 33 FC elleni meccsét. A szövetség mindkét óvást helybenhagyta, így nem sikerült a BTC  címvédése.

Az 1903. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Kovács G.(13), Pokorny(13), Gorszky(13), Berán(13), Manglitz(13), Bródy(12), Braun(11), Koltai(10), Novotny(9), Weisz F.(8), Borbás(8), Oláh(6), Fritz(5), Deutsch(3), Pákay(2), Weinber I.(2), Scheibel(1), Lissauer(1)

Az 1903. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma:Braun(11), Weisz F.(10), Pokorny(9), Kovács G.(8), Borbás(6), Pákay(3), Berán(3), Gorszky(1)

A csapat legeredményesebb játékosa Braun Ferenc volt 11 találattal. A gólkirályi címet Károly Jenő (MTK) nyerte 15 góllal. Az év játékosának Pokorny Józsefet választották.

A következő Bajnokok klubja részt itt nézheti meg.

(Fotó: www.fradi.hu ; a Tempó Fradi írása alapján)

Címkék: 28, Bajnokok Klubja
https://fradifigyelo.blogstar.hu/./pages/fradifigyelo/contents/blog/13181/pics/lead_800x600.jpg
28,Bajnokok Klubja
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?